Türk Nöroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. M. Akif Topçuoğlu, 31 Mayıs “Dünya Tütüne Hayır Günü” nedeniyle açıklamalarda bulundu.

31.05.2023

Mayısın son günü "Dünya Sigarayı Bırakma Günü"dür. Dünya Sağlık Örgütü tarafından 1987 yılından bu yana tüm Dünyada kutlanan bu önemli gün "Dünya Tütüne Hayır Günü", "Sigarasız Dünya Günü" veya "Dünya Tütünsüz Günü" olarak da biliniyor. Sigara hiç başlanmaması gereken bir zehirdir, ama bu özel günde hiç sigara içilmemeli. Sigara içenlerin de 31 mayıs günü en azından 24 saat süreyle sigarayı bırakmaları ve sigara içmemenin tadını almaları beklenir!

Sigara en öldürücü zehirdir.

Sigara toplumsal seviyede çok yaygın bir zehirdir. Tüm dünyada her yıl sigaraya bağlı hastalıklardan 10 milyondan fazla insan yaşamını yitirmektedir. Sigara çok sayıdaki kanserin en başta gelen nedenidir. Kansere bağlı ölümlerin erkeklerde %35'i kadınlarda ise %15'inin nedeni sigaradır. Sigara kadında yaklaşık 15 erkekte ise 13 yılı ömürden çalar.

Sigara içmek inme riskini en az 2 kat artırır.

Sigara içmek inme riskini en az 2 kat artırır. Risk içilen sigara sayısı arttıkça katlanır. Ama günde bir sigara içmekle bile çok belirgin bir risk artışı gözlenmektedir. 

Sigara dumanına maruziyet ile inme riski %30 artar.

Sadece pasif içicilik ile inme riski yüzde 30 artmaktadır. Yani evinizde sigara içerek sadece kendinizin değil, sevdiklerinizin de inme geçirme riskini belirgin ölçüde artırmış oluyorsunuz.

Sadece inme ve kanser değil sigara sayısız hastalığa davetiye çıkarıyor.

Sadece inmeyi değil kalp krizi riski de artırır. Bağışıklık sistemini zayıflatır ve hemen her enfeksiyona yatkınlık meydana gelir. Depresyondan kısırlığa sayısız hastalık doğrudan sigara kaynaklı olabilir.

Sigara içmek beyninizin erken yaşlanmasına yol açar. Sigara içerek sağlıklı bir yaşam sürdürülmesi imkansızdır.

Sigara beynin gri maddesinin incelmesine ve bilişsel rezervlerin azalmasına yol açar. Sigara içerek sağlıklı bir yaşam sürdürülmesi imkansızdır. Sigara içerek sağlıklı bir yaşlanma düşünülemez.

Sigarayı hemen bugün bırak, inmeden korun, yaşamı koru!

Sigara bırakıldığında tüm bu riskler giderek azalacaktır. İçenlere sigarayı tamamen bırakmalarını tavsiye ediyoruz. Sigara içenlerin hemen şimdi bir sağlık kuruluşuna başvurmasının tam zamanıdır.