Başağrısı Çalışma Grubu Moderatörü Prof. Dr. Şebnem Bıçakçı: Beyin Sağlığı Herkes İçin: Başağrısı

20.07.2022

 

Dünya Nöroloji Federasyonu’nun 2014 yılında aldığı karar ile her yıl 22 Temmuz günü “Dünya Beyin Günü”olarak kabul edilmiştir.  Beyin sağlığı yerinde olan toplumlar, sağlıklı, mutlu, verimli toplumlardır. Pek çok hastalık, beyin sağlığını geçici ya da kalıcı olarak tehdit etmektedir. Bu hastalıkların içerisinde başağrısı çok yaygın görülmesi, yaşam kalitesini ciddi olarak  bozabilmesi ve yüzlerce nedenden kaynaklanabilir olması nedeniyle önem taşımaktadır.

Hangi yaşta olursa olsun, başağrısı nedeniyle başvuran hasta ve onu değerlendiren hekimin aklında iki temel  soru vardır. Bu başağrısı, ataklar halinde tekrarlayan bir başağrısı mıdır, yoksa acilen  inceleme ve tedavi gerektiren bir durumun alarm bulguları, siren sesleri midir? Hastalar ayrıntılı bir şekilde öykü ve muayene bulguları ile değerlendirildiğinde bu sorulara cevap vermek mümkün olacaktır.

Başağrıları nedeniyle hekime başvuran hastaların, dünya genelinde yaklaşık 1 milyarı ülkemizde ise  her 6 kişiden, her 5 kadından ve her  10 erkekten biri migren hastasıdır.  Bir çok hasta en verimli dönemlerinde bu atakların migren olduğunu hiç bilmeden son derece sıkıntılı süreçler yaşamaktadır. İyi tedavi edilmediğinde 3 gün devam edebilen bu ataklar,  genelde başın tek tarafında belirgindir. Bulantı, kusma, ışığa, gürültüye karşı tahammülsüzlük ve başdönmesi eşlik edebilir; hasta çoğu kez aldığı ilaçlarla atağı sonlandıramadığı için acil servislere başvurmaktadır. Bu durum hastaların yaşam kalitesini ciddi anlamda düşürmektedir.

Bu hastaları bilimsel gerçekler doğrultusunda yönlendirmek, biz nöroloji uzmanlarının en önemli amaçlarından birisidir.

Türk Nöroloji Derneği çatısı altında, bilimsel çalışma grupları içinde yer alan “Başağrısı Çalışma Grubu” eğitime gönül vermiş, bilimsel çalışmaları ile dünyada kendini ispatlamış üyeleri ile tüm Türkiye’de, bu alanda temel tıp, uzmanlık ve uzmanlık sonrası meslektaşlarımızın eğitimi, bilimsel çalışmaların yürütülmesi ve  halkımızın doğru bilgilendirilmesini adına çalışmalarını tüm hızıyla sürdürmektedir.

Prof. Dr. Şebnem Bıçakçı

Baş Ağrısı Çalışma Grubu Moderatörü