Haftanın Sorusu Güncellenmiştir

20.06.2018

Değerli Üyemiz,

Web sayfamızda haftanın sorusu güncellenmiştir. Bir önceki haftanın sorusu cevabı aşağıda bilgilerinize sunulmuştur.

 

Saygılarımızla

Türk Nöroloji Derneği

 

Haftanın Sorusu:

50 yaşındaki kadın hasta 3 haftadır ilerleyen alt ekstremitelerde sertlik ve istemsiz sıçrama ile başvuruyor. Bu belirtilere bacaklarda ve bel bölgesinde şiddetli kas kasılmaları eşlik ediyor. Hasta muayene edildiğinde sol memesinde 3 cm çapında hareketli olmayan bir kitle palpe ediliyor. Aşağıdaki antikorlardan hangisi hastanın mevcut klinik durumu ile ilişkili olabilir?



Seçenekler:

  1. Anti-amfifisin [34 Oy]
  2. Antinöral nükleer antikor tip 2 (ANNA-2) [8 Oy]
  3. Anti-Ma [8 Oy]
  4. Anti-N-methyl-D-aspartate (NMDA) [5 Oy]
  5. Anti-Purkinje hücre antikoru (anti-Yo) [19 Oy]



Doğru Cevap:

Doğru cevap A şıkkıdır. Rigidite ile myoklonusun eşlik ettiği progresif ensefalomiyelit ve “Stiff Person” sendromu tonus kaybı ile seyreden,  nöronal antikorlar ile ilişkili sendromlardır. Bu nöronal antikorlar içinde öne çıkanlardan biri anti-glutamik asit dekarboksilaz 65 (anti-GAD65) antikorudur. Diğer antikorlar arasında amfifisin, glisin reseptör ve geprin antikorları sayılabilir. Amfifisin antikorları ile meme ve küçük hücreli akciğer kanseri arasında ilişki gösterilmiştir.
 
Kaynak: Autoimmune Neurology of the Central Nervous System. CONTINUUM: Lifelong Learning in Neurology. 23(5, Peripheral Nerve and Motor Neuron Disorders):1238, October 2017.