ÇALIŞMANIN ADI
Türkiye COVID-19 Hastalarında Nörolojik Tutulum Veri Tabanı
Sorumlu Araştırmacı/Koordinatör
Prof. Dr. Şerefnur Öztürk, Prof. Dr. Mehmet Akif Topçuoğlu
Merkez
SELÇUK Üniversitesi Tıp Fakültesi
Kısa Özet
COVID-19 Pandemi sürecinde izlenmiş olan ve halen izlenen hastaların nörolojik tutulumları ile ilgili olarak epidemiyolojik, klinik ve laboratuvar alanlarda bilgi sağlamak, veri analizi yapmak, alanla ilgili çalışmalar ve yayınlar yapmak, bilgi paylaşmak
Etik kurul onay durumu
Etik kurul onayı alındı. Hasta girişi başladı.
Çalışmanın tasarımı
Veri tabanı (registry) oluşturma
Katılan merkez sayısı
Çok merkezli
Katılım başvuru linki veya iletişim adresi
[email protected] [email protected]
’COVID-19 takibinde olan hastaların primer baş ağrısı ile ilişkisi
Türkan Acar
Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Her yaş ve cinsiyette, nöroloji-covid servisinde takip edilen ve baş ağrısı semptomu olan Covid-19 pozitif hasta grubunda; premorbit dönemdeki baş ağrısı tipinin yeni gelişen baş ağrısı ile ilişkilisi ve sınıflandırılmasının yapılması planlanmıştır.
Herhangi bir, iskemik, konjesyon ya da ensefalitik tabloyu ekarte edebilmek adına bu hastaların tamamı kranial görüntülemesi yapılabilen ve sonuçları normal olan hastalar arasından seçilecektir.
Böylece hipoksik, enfektif ya da immun injuri nedenleri ekarte edilen tüm baş ağrısı hastalarının premorbit dönemde var olan primer başağrısı ile ilişkili olup olamayacağı araştırılacaktır.
Online onay alınmıştır.
Kesitsel çalışma
Tek merkez
Koordinatör: Türkan Acar
COVID-19 HASTALARINDA NÖROLOJİK HASTALIK TESPİTİ VE TAKİBİNİN YAPILMASI-Çok merkezli prospektif Çalışma
Prpf.Dr.Füsun Ferda Erdoğan
Erciyes Üni. Tıp Fak. Nöroloji Anabilim Dalı
Corona virüsler ve COVID-19 nörotropik kapasiteler sergileyen, MSS’ye girişleri sadece konakçının bağışıklık tepkilerinden kaçınmalarına izin vermeyen, aynı zamanda MSS enfeksiyonuyla ilişkili nörolojik tutuluma neden olan solunum virüsleridir. MSS'ye ulaşmak için mekanizmaları ve yolları henüz ortaya çıkmamış olsa da, olfaktor yol ve hematojen yol en olası görünmektedir. Bilgiler genel olarak coronavirüs ailesine ait olmaka birlikte Covid-19’un MSS tutulumu hakkında bilgiler çok sınırlıdır.Bu çalışma konuya ait bilgilerimzi artırmak üzere COVID 19 enfeksiyonu geçiren ve iyileşen hastalarda uzun dönemde nörolojik dudrumun tespiti için planlanmış bir klinik gözlem çalışmasıdır.Bu enfeksiyonu geçiren hastaların 2 yıllık izlemleri ile nörolojik açıdan ne durumda oldukları izleneceketir.
Etik kurul baş vurusu yapıldı, çalışmanın çok merkezli olabilmesi için Türk Nöroloji dernek yönrtimimizden böyle bir çok merkezli çalışmayı ilgili merkezlere duyurup davet edeceğine dair yazılı bir belge gerektiği ifade edildi.
Bu çalışmaya Covid-19 enfeksiyonu tanısı ile Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesinde ve gönüllü olarak çalışmaya katılacak olan Kayseri ve Türkiyenin diğer illerindeki hastanelerde takip edilen hastalar dahil edilecektir.
Hastaların nörolojik hastalık öyküleri COVID_19 enfeksiyonu öncesi anket formu ile değerlendirilecek, taburcu olan hastalar taburculuklarından 2 hafta sonra nörolojik açıdan ayrıntılı değerlendirilecekler ve 2 yıl süre ile takip edileceklerdir.
İzlemde hastalar 3 ayda bir davet edilerek nörolojik muayeneleri ve değerlendirmeleri yapılacaktır. 2 yıl izlem sonucunda çalışmaya katılan tüm hastaların hastalık öncesi anket formu ve tıbbi kayıtları ile elde edilen bilgilerle belirlenen nörolojik durumları hastalık sonrası izlemlerinde elde edilen nörolojik bulguları ile karşılaştırılacaktır.
Hasta grubunun 200- 400 kişi olması planlanmıştır. İzlem sonunda hastaların mevcut nörolojik durumları nörolojik muayene bulguları ile eğer ihtiyaç duyularak yapılan nörogörüntüleme bulgularının değerlendirilmesi ile sağlanacaktır. COVID enfeksiyonundan sonraki erken ve geç dönemde saptanan nörolojik patolojiler değerlendirilerek süreç takip edilecektir. 2 yılın sonunda nörolojik bir problemin gelişip gelişmediği ve eğer gelişmiş ise daha önce geçirilmiş olan COVID enfeksiyonu ile bir ilişkisinin bulunup bulunmadığı bilimsel datalar eşliğinde değerlendirilerek yeni bilimsel datalara erişilmeye çalışılacaktır.
Bu çalışmanın anket formları online doldurulabilecek şekilde hazırlandı, anket formları Türk Nöroloji Derneğine iletilecek ve sosyal medyadan da Türkiyenin her bölgesinde çalışan nöroloji doktorlarına yapılan duyurular ile bildirilecektir. Gönüllü olan ve hasta izlemi sağlayabilecek merkezler ve bu merkezlerdeki sorumlu nöroloji uzmanı hekimler belirlenerek çalışma kapsamına alınacaktır.
henüz belli değil
KOORDİNATÖR: prof. dr. füsun ferda erdoğan erciyes üniversitesi nöroloji anabilim dalı- kayseri
tel: 053333872657
e-mail: [email protected]
Nörolojik Semptomu Olan ve Olmayan COVID-19 Olgularında Nötrofil/Lenfosit Oranının Prognoz ile İlişkisinin Değerlendirilmesi
Şevki Şahin, Sibel Karşıdağ, Nilgün Çınar, Miruna Florentina Ateş, Zeynep Güneş Özünal ve Diğer Katılımcı Merkezlerdeki Araştırmacılar
Maltepe Üniversitesi, Tıp Fak. Nöroloji A.D.
Son yıllarda Nötrofil/lenfosit oranının (NLR), inflamatuvar, infeksiyöz karsinojenik ve otoimmün hastalıkların takibinde, önemli bir rolü olduğu ortaya konmuştur. Lenfopeni hücresel immün yanıttaki yetersizliği yansıtırken, nötrofili ise sistemik inflamasyona işaret eder. NLR’ nin yüksekliği sistemik inflamasyonun büyüklüğüne karşın hücresel yanıtın yeterince gelişmediğini gösterir. COVID-19 geçiren hastalarda yapılan ön çalışmalar, ciddi olgularda, NLR’nin bağımsız bir belirteç olabileceği yönündedir.
Ancak henüz tıbbi literatürde nörolojik bulgusu olan ve olmayan olgularda NLR’ nin prognoza etkisini değerlendiren bir çalışma bulunmamaktadır.
Türk Nöroloji Derneği sayfasında yayınlanan bu form sonrası, merkezler belirlendikten sonra tarafımızdan ivedilikle gerçekleştirilecektir.
Bu çalışmaya katılan merkezlerin yönetim biriminden gerekli izinler alındıktan sonra COVID-19 tanısı almış hastaların, kayıt sistemlerindeki bilgileri retrospektif olarak dâhil edilecektir.
Hastaların geliş şikayetinde (başağrısı, baş dönmesi, anosmi vb), veya tedavi süresinde (konfüzyon, nöbet vb.) nörolojik bulguları olanlar (Grup-1) ve olmayanlar (Grup-2) olarak ikiye ayrılacaktır.
COVID-19 tanısı test ile ve/veya akciğer tomografisi ile teyit edilen servislerde veya yoğun bakım ünitelerinde tedavi gören, taburcu edilen veya eksitus ile sonuçlanan olguların ilk geliş ve son yapılan hemogramlarından, NLR düzeyi hesaplanacaktır. Hastalık ciddiyeti semtomları hafif olgular, akciğer enfeksiyonu eklenip serviste tedavi gören orta şiddette olgular, yoğun bakıma alınmış ciddi olgular olmak üzere tüm hemogramlarına ulaşılabilen hastalar çalışmaya dâhil edilecektir.
Tüm hastalar için yaş, cinsiyet, komorbid hastalık bilgilerini içeren kısa demografik form doldurulacaktır. Çalışma gruplarının 300’er kişi olması planlanmıştır. Bu çalışmanın formları çevrimiçi doldurulabilecek şekilde hazırlanacaktır.
Katılan merkezler
Çalışmaya katılacak merkezler ve merkezlerdeki kişilerin isim listesi [email protected] [email protected] elektronik psta adreslerine bildirilmelidir
Salgın Döneminde IVIG İdame Tedavisi Alan ve Alamayan Kronik İnflamatuvar Demiyelinizan Poliradikülonöropati (KIDP) Olgularında Nöropatik Semptomlarının ve COVID-19’a Yakalanma Riskinin Değerlendirilmesi
Kronik inflamatuvar demiyelinizan polinöropati (KIDP) otoimmün kaynaklı, seyri değişkenlik gösteren ve genel olarak, steroid, intravenöz immünglobulin, immünsupressif ilaçların kullanıldığı bir hastalık grubudur. COVİD-19 sürecinde özellikle aylık intravenöz immünglobulin (IVIG) idame tedavisi gören hastaların bir kısmı tedavilerini düzenli sürdürebilirken (Grup-1) bazıları ara vermek durumunda (Grup-2) kalmıştır. Bu çalışmada iki amacımız mevcuttur.
1.COVID-19 sürecinde IVIG tedavisi alan ve alamayan gruplarda bir ay ara ile S-LANNS ölçeği ile nöropatik semptomları değerlendirmek ve iki grup arasındaki farkları ortaya koymaktır.
2.KIDP olgularında, bu süreçte COVID-19 gelişmiş olanları veya temaslı olup olmadıklarını değerlendirmektir. Bu şekilde hastalığın ve tedavinin immun doğası gereği oluşabilecek değişimlerin kayıtlanmasıdır.
Hastalara telefonla ulaşılacak veya polikliniğe başvuruları sırasında S- LANSS-Türkçe versiyonu bir ay ara ile toplam iki kez doldurulacaktır. COVID-19 sürecinde bu hastaların tedavi protokolleri, tedavideki aksamalar veya değişiklikler kaydedilecektir. COVID-19 temaslısı olup olmadıkları, hastalığı geçirip geçirmedikleri kaydedilecektir.
Tüm hastalar için S- LANSS dışında, yaş, cinsiyet, komorbid hastalık bilgilerini içeren kısa demografik form doldurulacaktır. Çalışma gruplarının 200’er kişi olması planlanmıştır. Bu çalışmanın formları çevrimiçi doldurulabilecek şekilde hazırlanacaktır.
Çalışmaya katılacak merkezler ve merkezlerdeki kişilerin isim listesi [email protected] [email protected] elektronik psta adreslerine bildirilmelidir.
COVID-19 Karantina Sürecinin Demans Olgularında Ajitasyona Etkisinin Değerlendirilmesi
Nilgün Çınar, Şevki Şahin, Sibel Karşıdağ, Miruna Florentina Ateş
ve Diğer Katılımcı Merkezlerdeki Araştırmacılar
Demanslarda, kognitif bozukluğun yanı sıra anksiyete, depresyon, ajitasyon, agresyon, uyku bozuklukları olmak üzere ağır davranış bozuklukları eşlik etmektedir. Karantina sürecinde sosyal destek ortamlarından uzakta kalmak, bu hastalarda yalnızlık, ajitasyon, agresyonu arttırmaktadir. Bu çalışmada amacımız, karantina sürecinin demans hastalarındaki ajitasyon agresyona etkisini değerlendirmektir. Calışma hasta yakınları ile telefon görüşmesi veya poliklinik görüşmesi sırasında yapılacaktır.
Hasta yakınlarından alınacak bilgilerle; bir ay ara ile toplam üç kez telefon yoluyla veya poliklinik başvuruları esnasında Cohen Mansfield Ajitasyon Envanteri ile hasta yaşı, cinsiyeti, eğitim düzeyi, klinik derecelendirme ölçeği puanı ve demansın tipini içeren kısa bir demografik form doldurulacaktır. İki kayıtlamanın sonuçları karşılaştırılacaktır. Çalışma grubunun 300 kişi olması planlanmıştır.
COVID-19 Pandemisinde Farklı Nörolojik Hastalıklarda Yaşam Kalitesinin Değerlendirilmesi
Sibel Karşıdağ, Şevki Şahin, Nilgün Çınar, Miruna Florentina Ateş
Sosyoekonomik ve psikososyal yönden büyük değişikliklere yol açan COVID-19 19 pandemi sürecinde tüm popülasyonun değişik derecelerde de olsa yaşam kalitesi etkilenmiştir. Nörolojik hastalığı olan bireyler anksiyete ve depresyona yatkınlıkları ile bu süreçten daha negatif etkilenmeye adaydırlar. Amacımız altı pilot nörolojik hastalık grubu belirleyip (Parkinso Hastalığı, Multipl skleroz, Polinöropati, Epilepsi, Başağrısı,İnme) bu gruplardaki yaşam kalitesini kalitatif olarak değerlendirip genel nörolojik hastalıklara projeksiyonu sağlayabilmektir. Nörolojik hastalıklarda yaşam kalitesinin nasıl etkilendiğini ortaya koyabilmek gelecek süreçlerde alınacak tedbirler açısından önemlidir.
Polikliniklerimize başvuran yukarıda adı geçen altı nörolojik hastalık grubundan olan bireylere geçirdikleri son dört haftayı göz önünde bulundurarak WHOQOL-BREF ölçeği doldurmaları istenecektir. Bir ay sonra aynı hastalara test tekrarı yapılacaktır. Tarafımızdan ise her hasta için yaş, cinsiyet ve hastalığının adı ve süresini içeren kısa demografik form doldurulacaktır. Formda hasta veya bakımvereninin COVID-19 geçirip geçirmediği veya böyle bir hasta ile temas öyküsünün olup olmadığını içeren iki soru da yer alacaktır. Her hasta grubunun en az 100 olgu içermesi planlanmıştır.