Prof.Dr. Hıfzı Özcan (2011)

 
Hıfzı Özcan (1927 – 2011)
 
1927 yılında Konya’da doğdu. 1945 yılında Tıp Fakültesi’ni bitirdikten sonra, fakültenin Nöroloji Kliniği’nde ihtisasa başladı. 1956 - 1968 yılları arasında asabiye mütehassısı olarak Zeynep Kamil Hastanesi’nde görev yapan Prof. Özcan, burada çocukların nörolojik sorunları üzerine çalışmalar yürüttü. 1965 yılında Doçentlik unvanını alan Prof. Özcan, 1968 yılında İstanbul Tıp Fakültesi Nöroloji Kliniği'nde Doçent olarak çalışmaya başladı. Aynı yılın sonunda fakülte tarafından çocuk nörolojisi konusunda tetkikler yapmak üzere Paris’e gönderildi. Paris’te Hospital St. Vincent de Paul, Hospital Bicetre ve Hospital Pitie'de bu konuları öğrendi ve Prof. Tardieu ile tanıştı. Prof. Tardieu’nün uluslararası bir kuruluşun Fransa şubesi olarak başında bulunduğu, beyni hasar görmüş çocukların eğitildiği cemiyetin çalışmalarına katıldı. 1970 yılında Profesörlük derecesini almasının ardından, 1971 yılında gönderildiği Londra’da 1 yıl süre ile çocuk nörolojisi ve beynin hareketle ilgili arızasına bağlı engeli olan spastik çocuklarla ilgilendi. Uluslararası merkezi Londra’da bulunan International Cerebral Palsy Society’e Türkiye adına üye oldu. 1972 yılında Türkiye’ye dönerek engelli çocuk ailelerini örgütledi ve yakın iş arkadaşları ile birlikte Türk Spastik Çocuklar Derneği’ni kurdu. Derneğin 20. kuruluş yılında, erişkin spastiklerin meslek ve iş edinmelerine yönelik eğitim veren ve üretim yapan bir tesis kurmak üzere yola çıktı ve bu tesis 1996 yılında hizmete açıldı. Zonguldak, Isparta, Antalya ve Sinop’ta şubeler açıldı. Prof. Özcan Edirne, Kırklareli, Balıkesir, Bursa, İzmir, Aydın, Düzce, Bodrum, İzmit, Çorlu ve Denizli’de bu çalışmaları başlatan gönüllü topluluklara destek oldu.
1992 yılında Türkiye Özürlüler Spor Federasyonu 29 Temmuz 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.'nun kuruluşunu sağlayan çalışmalar yaptı ve Türkiye Özürlüler Spor Federasyonu’nun ilk başkanı olarak görev aldı.
1983 yılından itibaren her dört yılda bir ABD’de engelli çocuklar için düzenlenen Special Olympics’e Türkiye’nin de katılmasını sağladı. Altın ve gümüş madalyalar kazanılmasını sağlayan çalışmaların sürdürülmesine Türkiye Özel Olimpiyat Organizasyonu 20 Temmuz 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Onursal Başkanı olarak katkıda bulundu.
1989 yılında çalışma arkadaşları ile birlikte Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı 30 Temmuz 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.’nı kurdu. Türk toplumuna Cerebral Palsy nedir, Cerebral Palsy’li kime denir? sorularının cevaplarını anlattı. İhtiyaç duydukları eğitim ve tedavilere kavuşabilmeleri için gönüllü uzmanlar ile yoğun çabalar sarf etti.
1996 yılına gelindiğinde büyük bir hayali gerçek oldu. Cerebral Palsy’liler için bir kampüs oluşturma fikrinden hareketle yola çıktığı Metin Sabancı Merkezi’ni Sakıp Sabancı’dan aldığı destekle kurdu. İstanbul - Ataşehir'de 35 dönüm arazi üzerinde kurulu bu kampüste; yatılı bakım merkezi, rehabilitasyon merkezi, aile danışma merkezi ve özel eğitim okulu bulunmaktadır.
27 Temmuz 2011 yılında aramızdan ayrılan çok değerli bilim insani, Prof. Dr. Hıfzı Özcan bu eşsiz vakfı ve kampüsü, daha fazla Cerebral Palsy’li çocuğa ulaşılabilmesi için genç çalışma arkadaşlarına bıraktı.