11 Nisan Dünya Parkinson Günü Basın Açıklaması

11.04.2023
Prof. Dr. Dilek İnce Günal: Parkinson Hastalığı, HAREKET BİLİMLE ÖZGÜR
 
Parkinson hastalığı hakkında toplumda farkındalık oluşturmak amacıyla her yıl 11 Nisan Dünya Parkinson Günü olarak kutlanmaktadır. Türk Nöroloji Derneği Hareket Bozuklukları Moderatörü Prof. Dr. Dilek İnce Günal, 11 Nisan Dünya  Parkinson Günü’ne dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak amacıyla, bir basın açıklaması yaptı. 
 
Parkinson Hastalığı tanısı olan tüm dünyada 10 milyon üzerinde insan var. Son 1-2 yılda hastalığı taşıyan bireylere Parkinson hastası yerine Parkinson hastalığı olan birey demeye başladık. Bu hastalık her yaşta karşımıza çıksa da en sık 60 yaş ve üzerinde görülür. Parkinson hastalığı olan bireylerde ilk bulgular istirahatte el titremesi ve hareketlerde yavaşlamadır. Bulguların tek taraflı başlaması hastalığın karakteristik özelliğidir. Yavaş seyirli bir ilerleme ile bireylerde farklı bulgu kombinasyonları ortaya çıkar. Hastalığın bulguları oldukça çeşitlidir ancak tanı konulması için olmazsa olmaz bulgu hareket yavaşlamasıdır. Tıraş olmada zorluk, kıyafet giyerken ve diş fırçalamada yavaşlama, el yazısında küçülme yavaşlamanın belirtileridir. Genç bireylerde Parkinson hastalığı tanısında gecikme olması sıktır ancak ileri yaşta tek taraflı hareket yavaşlaması ve titreme ile başvuran bireylerde tanı daha kolay konulabilir.
 
Parkinson hastası olan bireyler hastalığın her aşamasında aile ve arkadaşlarından destek ve anlayış beklerler. Bu bireylerin günlük yaşamda taşıdıkları sorumlulukları, iş hayatlarındaki performansları diğer sağlıklı kişilere benzerdir. Hastalığın ilk yılları özellikle düzenli ilaç tedavisi ile hasta rahattır, ancak hastalık tanısı ve ileriki yıllar için bilinmezlik endişe ve bazen de gereksiz moral bozukluğu yaratır. Şunu unutmamak gerekir ki Parkinson hastalığı üzerinde oldukça fazla tedavi çalışmaları yürütülen hastalıklardan biridir. Halen devam eden aşı ve ilaç çalışmaları önümüzdeki yıllarda sonuçlanacaktır. Genetik geçişli formlar için de devam eden onlarca araştırma mevcuttur.
 
HAREKET BİLİMLE ÖZGÜR