Türk Nöroloji Derneği Sigarayı Bırakma Günü Basın Bülteni “Sigara içenlerde inme riski 2-4 kat daha fazla” Türk Nöroloji Derneği Başkanı uyardı “Sigara içenlerde inme riski bırakanlara göre 2-4 kat daha fazla”

12.02.2019

Sigara Bırakma Günü’ne ilişkin açıklama yapan Prof. Dr. Şerefnur Öztürk sigara ve tütün ürünleri kullanımının bütün sağlık parametrelerine özellikle de kalp-beyin damar hastalıklarına olan negatif etkilerinin bilimsel olarak kanıtlandığını belirtti.

Sigara içenlerde inme riskinin 10 yıldan fazla bir süredir sigarayı bırakanlara göre 2-4 kat daha fazla olduğuna dikkat çeken Prof. Öztürk “Sigara ve tütün kullanımının azaltılması ve ortadan kaldırılmasına yönelik hem bütün dünyada hem de ülkemizde çok büyük ve çoğu da başarılı olan kampanyalar sürdürülmektedir” dedi.

“Sigara ile topyekün mücadele çağrısı”

Prof. Öztürk, sigara ile mücadelenin bireyin tek başına başarıyla sürdürebileceği bir konu olmaktan uzak olduğunu vurgulayarak, toplumun ilgili bütün alanlarının iş birliğinin öneminin altını çizdi.

Sigara kullanımıyla ilgili mücadelede eğitim ve medya desteğinin birinci koşul olduğunu anlatan Öztürk, şöyle konuştu:

"Çocukluk çağından başlayarak devamlı sürdürülen tütün ve ürünlerinin sağlık ve yaşamla ilgili diğer alanlardaki zararları ve mücadele yolları verilmelidir. Sigara üretim ve dağıtım şirketleri paketler ve satış alanlarında uyarıcı, etkin işaretler kullanmalıdır. Bu maddelerin kullanımında caydırıcı fiyatlandırma ve vergiler düzenlenmelidir. Okul ve çalışma alanlarında sigaranın zararlarına yönelik toplantılar, aktivitelerin yanı sıra alternatif sağlıklı yaşam modelleri ve olanakları gösterilmelidir. Belirlenmiş alanlarda kısıtlamalara ek olarak, tütün kullanımının başlangıcını önlemeye yönelik ve kullanımının kesilmesine yönelik, kolay ulaşılır, yaygın, deneyimli ve multidisipliner destek sistemleri oluşturulmalıdır"

“Pasif içiciliğe dikkat!”

Prof. Dr. Şerefnur Öztürk pasif içiciliğe maruz kalan bireylerde de beyin damar hastalığı riskinin bu duruma maruz kalmayanlara göre %30 arttığını vurguladı.

“Elektronik sigara, sigarayı bırakmayı zorlaştırıyor”

Sigara karşıtı kampanyalar sürdürülüyorken, elektronik sigara yaygınlığına dikkat çeken Prof. Öztürk  “Bugün 150’den fazla elektronik sigara çeşidi olduğu bildirilmektedir ve ne yazık ki, elektronik sigara kullanımın ne kadar güvenli olduğuna dair yeterli bilimsel veri bulunmamaktadır. Elektronik sigara kulanımının sigara kullanımına dönüşü kolaylaştırdığı, sigara bırakma davranışını zorlaştırdığını, özellikle de okullarda ve 18 yaş altı bireyler arasında yaygınlaştığı bilinmektedir” sözlerini kaydetti.

Prof. Dr. Şerefnur Öztürk, Türk Nöroloji Derneği Başkanı

Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji AD Başkanı, DekanYardımcısı